Kotúľ vpred

      Základným kondičným predpokladom pre zvládnutie kotúľa vpred je posilnenie brušných svalov a sila paží a nôh, preto si uvedieme pár cvičení, ktoré nám pomôžu k aktivizovaniu jednotlivých svalových skupín.


Cvičenia na posilnenie brušného svalstva

1. Ľah – sed s pokrčenými a vystretými nohami vo dvojiciach, aj samostatne.


2. Ľah vzad, podpor na predlaktiach – nohy dvihneme cca 10 cm od podložky a držíme 10 – 30 sekúnd.
Ľah vzad, podpor na predlaktiach – nohy dvihneme cca 10 cm od podložky a vykonávame strihanie vystretými nohami striedavo hore dole.
Ľah vzad, podpor na predlaktiach – nohy dvihneme cca 10 cm od podložky a vykonávame strihanie krížením vystretých nôh.


3. Ľah vzad, vzpažiť, resp. pripažiť – mierny predklon trupu.



Cvičenia na posilnenie horných končatín

1. Výdrž vo vzpore na rukách.
Vzpor na rukách a striedavo opierame pravú a ľavú o predlaktia.


2. Kľuky v rôznych obmenách, na kolenách, vo vzpore.


3. Kľuky o vyvýšenú podložku.


4. Kľak a pád vpred a odraz z paží, druhý cvičenec, resp. veľká žinenka fixuje cvičiacemu nohy.



Cvičenia na posilnenie nôh.

1. Opakované výskoky znožmo a jednonožne na mierne vyvýšenú podložku 15 – 20 cm.


2. Preskakovanie prekážok, napr. krátke tyče, molitanové kocky.


3. Výpony na rebrinách znožmo a jednonožne.



Didaktika nácviku kotúľa vpred:

1. Nácvik kolísky skrčmo – zaujmeme polohu skrčmo, rukami chytíme prednú časť nôh pod kolenami a kolíšeme sa vpred a vzad. Snažíme sa vykonávať kolísku zo sedu skrčmo do sedu skrčmo. Na začiatku dochádza k veľkej námahe brušných svalov, ale cvičenci sa zdokonaľujú veľmi rýchle. Ruky sú stále na prednej časti nôh pod kolenami i napriek tomu, že cvičiaci môžu mať tendenciu rukami vyrovnávať balanc alebo si pomáhať položením rúk na zem. Nácvik kolísky skrčmo do polohy sedu roznožného, predkopn (placka) – nácvik aktívneho pohybu trupu. Nácvik kolísky skrčmo z drepu do drepu – nácvik aktívneho pohybu trupu.


2. Nácvik kolísky skrčmo z drepu do drepu s následným výskokom.


3. Nácvik stojky na lopatkách zo sedu do drepu (do stoja). Nácvik stojky na lopatkách z drepu do drepu (do stoja).


4. Nácvik kotúľa vpred vcelku v zľahčených podmienkach na šikmej ploche.


5. Nácvik kotúľa vpred vcelku v štandardných podmienkach.


     Pri didaktike nácviku kotúľa vpred na šikmej ploche začíname, hlavne u malých detí, najskôr učiť kotúľ z polohy stoj spojný vzpažiť, postupujeme cez hlboký predklon, dlane kladieme na šikmú žinenku a s dopomocou alebo samostatne vykonávame kotúľ vpred. Až po určitom osvojení kotúľa vpred môžeme prejsť k začiatočnej polohe z drepu. Pre osvojenie si odrazu nôh vykonávame kotúle vpred na mierne vyvýšenú podložku cca 20 cm a viac v závislosti od výšky cvičencov. Najskôr s priamou pomocou učiteľa, potom samostatne.

     Pre osvojenie a precítenie brzdiacej práce paží vykonávame kotúle z vyvýšenej plochy napr. zo švédskej debne na žinenku. Kladieme dôraz na bezpečnosť pri cvičení. Cvičenie nevykonávame z príliš veľkej výšky, max. 30 až 50 cm v závislosti od výšky cvičencov. Kotúle vpred ďalej zdokonaľujeme z rôznych východiskových do rôznych konečných polôh a vykonávame ich väzby a taktiež aj väzby kotúľov s výskokmi a obratmi. Opakované kotúle nám slúžia aj na zlepšenie koordinačných schopností, lepšiu orientáciu v priestore a čase a na zlepšenie trénovanosti vestibulárneho analyzátora.

Kotúľ vpred roznožmo

     Pri nácviku kotúľa vpred roznožmo postupujeme podobne ako pri nácviku kotúľa vpred skrčmo a taktiež základným kondičným predpokladom je posilnenie brušných svalov a sila paží a nôh. Pre kotúľ vpred roznožmo je potrebná aj určitá úroveň flexibility, preto je vhodné urobiť si pred samotným nácvikom čelný sed roznožný, pričom nohy a zadok sú v jednej rovine a dlaňami, resp. predlaktiami sa opierame o zem.



Didaktika nácviku kotúľa vpred roznožmo:

1. Nácvik kolísky skrčmo – zaujmeme polohu skrčmo, rukami chytíme prednú časť nôh pod kolenami a kolíšeme sa vpred a vzad. Snažíme sa vykonávať kolísku zo sedu skrčmo do sedu skrčmo. Na začiatku dochádza k veľkej námahe brušných svalov, ale cvičenci sa zdokonaľujú veľmi rýchle. Ruky sú stále na prednej časti nôh pod kolenami i napriek tomu, že cvičiaci môžu mať tendenciu rukami vyrovnávať balanc alebo si pomáhať položením rúk na zem.
Nácvik kolísky skrčmo zo sedu do sedu roznožmo, pričom ruky kladieme do stredu medzi nohy a čo najviac pod seba a snažíme sa dvihnúť do stoja rozkročného – nácvik aktívneho pohybu trupu. Paže sa nekrčia.


2. Nácvik kolísky skrčmo z drepu do stoja rozkročného.
Nácvik kolísky zo stoja rozkročného do stoja rozkročného.


3. Nácvik stojky na lopatkách zo sedu a následné zdvihnutie do stoja rozkročného.
Nácvik stojky na lopatkách z drepu a následné zdvihnutie do stoja rozkročného.


4. Nácvik kotúľa vpred roznožmo vcelku na šikmej ploche v zľahčených podmienkach.


5. Nácvik kotúľa vpred roznožmo vcelku v štandardných podmienkach.


6. Opakované kotúle vpred roznožmo.


7. Opakované kotúle striedavo znožmo a roznožmo.